Kontakt

Christian Bielke
Martin Yang
Kommersiell leder
martin@bielkeyang.com
Nora Gaupseth
Byråleder
nora@bielkeyang.com
Bielke&Yang logoanimasjon

I arkivet til en ærverdig hovedstadsrestaurant ble det funnet et støvete vinkart merket P. A. L. Vi fikk fortelle historien om den legendariske vinhandleren fra byen som tidligere het Kristiania, og bygge bro mellom fortiden og dagens nye norske interesse for vin.

  • Bakgrunn Relansering av en historisk vinhandler med røtter tilbake til 1847.

  • Leveranse Visuell identitet, typografisk utvikling, historiefortelling, emballasjedesign, digitale og fysiske flater.

  • Effekt Fra bortglemt historie til salgssuksess i Vinmonopolets basissortiment.

  • Link palarsenvinhandel.no

Notat

Et stort stykke norsk vinhistorie.

Notat

Tiden da P. A. Larsen bygget opp ryktet sitt som en av landets fremste vinhandlere er preget av et rikt typografisk uttrykk.

«Jobben Bielke&Yang har gjort har vært sterkt delaktig i den ubetingede suksessen vi har hatt siden de første to vinene ble lansert på Vinmonopolet.»

— Tølløv Foss Heggem, vinhandler, P. A. Larsen.

Fra arkiv til hyller: Historien gjenopplives

Historien om P.A. Larsen startet i 1847, da vinhandleren Peter Andreas Larsen åpnet butikk i Raadhusgaten i Oslo. Kjelleren ble raskt kjent som stedet for kvalitetsviner, og på høyden av suksessen tappet de over 650 000 flasker i året. Hundre år senere, i 1922, ble selskapet en del av Vinmonopolet. Nå, etter et århundres dvale, er P.A. Larsen tilbake – med moderne viner som hedrer det historiske merket.

Vi fikk oppdraget med å utvikle en visuell identitet som både respekterer denne rike historien og gir P.A. Larsen en relevant posisjon i dagens marked. Gjennom grundig arkivarbeid, og et tett samarbeid med gründerne Pontus Dahlström og Tølløv Foss Heggem, har vi skapt en identitet som bygger bro mellom fortid og fremtid.

Notat

Hver serie vin får sine egne etiketter tilpasset innholdet i flasken.

Et typografisk univers inspirert av 1800-tallet

P.A. Larsens originale etiketter, vinlister og annonser var preget av maksimalistiske typografiske uttrykk, ofte med opptil syv ulike fonter på én etikett. Dette ble vår inngangsport til prosjektet. Vi digitaliserte skrifttyper fra historiske funn og utviklet en bred typografisk palett som gjenspeiler den lekne og detaljerte estetikken fra den tiden. Resultatet er en identitet som kombinerer variasjon og struktur, og som står ut på hyllen uten å miste sin arv.

Sprog som sælger

I tillegg til det visuelle uttrykket hentet vi inspirasjon fra det autentiske språket i Larsens annonser og etiketter, der formuleringer som "den bedste vine" og "P.A. Larsen anbefaler sit lager af Vine og spirituosa" står som en hyllest til selvtilliten og kvaliteten merkevaren representerte. Dette språket bringer vi inn i dagens kommunikasjon for å bygge troverdighet, vekke interessen og appellere til en stadig mer vininteressert norsk målgruppe.

Fra kjeller til suksess

Lanseringen av P.A. Larsen har vært en suksess. Med flere viner i Vinmonopolets basissortiment har vinmerket gått fra å være en historisk kuriositet til å bli en ettertraktet vare. Hver serie vin får sine egne etiketter tilpasset innholdet – er det en allsidig Riesling fra Tyskland eller en varm Rijoa fra Spania tilpasses designet til å spille opp den enkelte kvaliteten.

En hyllest til norsk vintradisjon

P.A. Larsen handler om mer enn vin; det handler om norsk design og håndverkstradisjon. Lokalet i Raadhusgaten 4, der drueklaser fortsatt pryder smijernsrekkverket, minner oss på merkets arv. Relanseringen er en mulighet til å føre denne tradisjonen videre – med moderne viner som er tro mot de høye standardene P.A. Larsen satte.

«Våre designere forstod retningen vi ønsket å gå fra første stund, og de ulike designprosessene har vært utelukkende lystbetont. Vi er virkelig imponerte over den innsatsen som er lagt ned i å skape P. A. Larsens helt unike uttrykk. Vi kunne ikke være mer fornøyd med samarbeidet!»

— Tølløv Foss Heggem, vinhandler, P. A. Larsen.

«Skrifttypene, som baserer seg på historiske etiketter, vinlister og skilt, er alle sammen tegnet i vinhandlerens storhetstid før 1922 og har blitt digitalisert. Dette skaper en stor typografisk bredde og masse rom for variasjon, som juryen applauderer.»

— Visuelt, juryens uttalelse.

Oppsummering

Relanseringen av P.A. Larsen er et eksempel på hvordan strategisk historiefortelling og visuell identitet kan puste nytt liv i gamle merkevarer. Med fokus på kvalitet, arv og moderne uttrykk har vi hjulpet P.A. Larsen til å bli et tydelig navn i norsk vinbransje – både i dag og for fremtiden. Skål for det!

Les mer om hvordan vi jobber med strategi, identitet og norsk design her.

Foto: Bow